دلایل زیادی وجود دارد که به خاطر آن ممکن است نوجوانان و جوانان دخانیات را مصرف کنند ،مجموعه ای از عوامل خطرساز در مقوله های فردی ،اجتماعی و محیطی قرار دارند که احتمال مصرف دخانیات را در بین این گروه سنی افزایش می دهند.در زیر به برخی از دلایل گرایش نوجوانان وجوانان به سیگار اشاره می شود.
دلایل فردی:
اعتماد به نفس پایین ،روحیه سرکشی ،کاهش ارتباط با اطرافیان اطلاعات نادرست و ناکافی از اثرات دخانیات (به ویژه بین پسران ،احساس بزرگ نشان دادن خود، نداشتن توانایی مقابله با فشار دوستان از علل فردی رایش به مصرف سیگار هستند.
گروه همسالان :
داشتن دوستانی و همکلاسی هایی سیگاری فرد را به سوی سیگاری شدن سوق می دهد .
علل خانوادگی:
سیگاری بودن والدین : وکاهش ارتباط موثر آنها با فرزندان ،تبعیض گذاشتن بین بین فرزندان به خصوص دختران و سخت گیری بیش از حد والدین نوجوانان و جوانان را به سمت سیگاری شدن سوق می دهند.
برخورد نامناسب والدین با فرزندانی که به سیگار تمایل پیدا کرده اند نیز خود موجب ایجاد یک چرخه معیوب می شود که در آن مصرف سیگار ، برخورد نامناسب و مصرف مجدد سیکار مکررا به دنبال هم تکرار می شود .
مدرسه : بی توجهی به غیبت غیر موجه ، کاهش نمرات تحصیلی و برخورد نامناسب اولیای مدرسه ،نوجوانان و جوانان را در معرض مصرف دخانیات قرار می دهند و سبب ساز شروع مصرف دخانیات می شوند.
عوامل محیطی و اجتماعی :
در دسترس بودن سیگار ، تبلیغات در شرکت های دخانیات ، فروش دخانیات جوانان و نوجوانان ، قیمت پایین آن وضعیت اجتماعی اقتصادی پایین که خود دسترسی افراد سیگاری به سیگار را بشتر می کندو ترفندهای تبلیغاتی و آگهی های بازرگانی در گسترش استعمال دخانیات تاثیر زیادی دارند.
بلوغ:
فرآیند بلوغ و صفاتی که به دنبال آن در نوجوانان ظاهر می شود به تصمیم گیری صحیحی آنها در رابطه با مصرف دخانیات تاثیر منفی دارد.
رضایی-کارشناس ارشد روانشناسی کودکان