تلفات ناشی از سيگار در سراسر جهان بررسی شده است.
تحقيقات انجام شده توسط اين محققين، که جزئيات آن در نشريه پزشکی “لنست” (Lancet) منتشر شده است، نشان می دهد که ميزان تلفات ناشی از کشيدن سيگار برای اولين بار در سال ۲۰۰۰ در کشورهای توسعه يافته و کشورهای درحال توسعه برابر بوده است.محققين تخمين زده اند که در سال ۲۰۰۰ ميلادی، بالغ بر پنج ميليون نفر در جهان در اثر ابتلا به بيماری های ناشی از استعمال دخانيات جان خود را از دست داده اند.
تقريبا سه چهارم تلفات ناشی از استعمال سيگار در سطح جهان در ميان مردها بوده است.
پژوهشگران “دانشکده بهداشت عمومی هاروارد” در بوستون می گويند تنها راه جلوگيری از افزايش اين گونه مرگ و ميرها، بهبود آموزش و اجرای برنامه های پيشگيری است.
شرکت های دخانيات فعالانه به بازاريابی محصولات خود در کشورهای درحال توسعه دست زده اند
آماندا سندفورد آنها مرگ و مير ناشی از مصرف سيگار در سراسر جهان را، از جمله در کشورهای درحال توسعه که ۹۳۰ ميليون نفر از يک ميليارد و يکصد ميليون سيگاری جهان در آنها زندگی می کنند، بررسی کرده اند.
محققين تخمين زده اند که در سال ۲۰۰۰ حدود ۴ ميليون و ۸۳۰ هزار نفر به دليل استعمال سيگار مرگ زودهنگام داشته اند که ۲ ميليون و ۴۱۰ هزار نفر از آنها در کشورهای درحال توسعه و ۲ ميليون ۴۰۰ هزار نفر در کشورهای صنعتی زندگی می کرده اند.
در آن سال ۸۴ درصد تلفات در کشورهای در حال توسعه در ميان مردان بوده است.
درانتظار تلفات بيشتر
در آن سال علت عمده تلفات در ميان سيگاری ها بيماری های قلب و عروق بود که به مرگ يک ميليون و ۶۹۰ هزار نفر منجر شد. از ديگر علل اصلی مرگ و مير در ميان سيگاری ها در سال ۲۰۰۰ بيماری انسداد ريوی مزمن (۹۷۰ هزار نفر) و سرطان ريه (۸۵۰ هزار نفر) بوده است.
بيماری های کشنده جهان
قلب و عروق – ۱۲ ميليون نفر در سال
سرطان – ۶ ميليون و ۲۰۰ هزار نفر در سال
ايدز – ۳ ميليون نفر در سال
سل – ۲ ميليون نفر در سال
مالاريا – ۱ ميليون نفر در سال دکتر مجيد عزتی از “دانشکده بهداشت عمومی هاروارد” گفت تشديد خطراتی که مصرف سيگار برای بهداشت فردی به همراه دارد از يک سو و رشد جمعيت و بالا رفتن سن از سوی ديگر، به اين معنی است که تلفات مربوط به سيگار در کشورهای در حال توسعه طی دهه های آينده افزايش خواهد يافت.
وی گفت: “مرگ و مير ناشی از کشيدن سيگار به طور چشمگيری افزايش خواهد يافت مگر آنکه دخالت های موثر و سياست های تازه، که مصرف سيگار را در ميان مردان مهار می کند و کاهش می دهد و همينطور از افزايش مصرف آن در ميان زنان در اين کشورها جلوگيری می کند، به اجرا گذاشته شود.”
آماندا سندفورد از گروه “ای اس اچ” (Action on Smoking and Health)، که با استعمال سيگار مبارزه می کند، به بی بی سی گفت عوامل گوناگونی درافزايش تلفات مربوط به سيگار در کشورهای درحال توسعه تاثيرگذار است.
وی گفت: “اين وضع تا حدودی ناشی از افزايش جمعيت و در نتيجه افزايش تعداد سيگاری ها است.”
او افزود: “اما اين پديده همچنين از عملکرد شرکت های دخانيات نشات می گيرد. آنها فعالانه به بازاريابی محصولات خود در کشورهای درحال توسعه دست زده اند. فکر می کنم اين وضع ادامه خواهد يافت تا زمانی که اين کشورها برای متوقف کردن آنها اقدام کنند.”
خانم سندفورد افزود اتخاذ تدابيردر زمينه آموزش و پيشگيری برای کاهش تلفات مربوط به مصرف سيگار اهميت حياتی دارد